Opbouw van het project

Het project  CIRKEL VAN HET LEVEN  bestaat uit

Fotowedstrijd CIRKEL VAN HET LEVEN januari 2019

De inspiratiebron voor het fotoproject is het beeldmateriaal van de grootste fototentoonstelling ter wereld ‘The Family of Man’. (zie onderstaande beschrijving). Aan de hand van de thema’s van ‘The Family of Man’, die is samengesteld in 1955, hebben we opnieuw een fotomonument kunnen scheppen in deze tijd.

 THEMA’S                           

  1. OORSPRONG – geboorte
  2. LIEFDE familie
  3. SPEL feest, muziek                                               
  4. CULTUUR groep, religie, rituelen
  5. WERK
  6. LIJDEN eenzaamheid, oorlog
  7. VERGANKELIJKHEIDouderdom, dood

Er werd een fotowedstrijd rondom deze thema’s gehouden met een vrije inschrijving. Fotoverenigingen, amateur- en professionele fotografen en kunstenaars uit Etten-Leur en omgeving werden benaderd om deel te nemen.

De middelbare scholen in Etten-Leur zijn met leerlingen binnen het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) aan de slag met de thema’s van de CIRKEL VAN HET LEVEN.

Een commissie jureerde de fotowedstrijd en maakte zo een selectie uit al het aangeboden fotomateriaal. De keuze voor een bepaalde foto in een categorie is mede afhankelijk van de creatieve mogelijkheden binnen de uitvoering van CIRKEL VAN HET LEVEN.

Deze geselecteerde/winnende foto’s vormden daarmee de basis voor de uitvoering CIRKEL VAN HET LEVEN

Drie fototentoonstellingen CIRKEL VAN HET LEVEN van in 2019

Deze exposities laten een beeld zien van de mens – een weg van geboorte tot de dood- gezien door de ogen van zowel jongeren, ouderen en mensen van buiten onze eigen cultuur.

Een eerste selectie van de aangeleverde foto’s zal zijn gemaakt in januari 2019. Voor de drie exposities worden 3 x 70 foto’s geselecteerd.

Deze foto’s zijn geëxposeerd op drie verschillende locaties 8 juni t/m 16 juni 2019.

Het werk van de leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur was te zien op hun eigen school en het Munnikenheide College Etten-Leur heeft geëxposeerd in de Lambertuskerk in samenwerking met ZIEL.

Het overige fotomateriaal wat door fotoverenigingen en vrije inschrijvingen wordt aangeleverd was te zien in de Nieuwe Nobelaer.

Uit het geëxposeerde werk is door een commissie een verdere selectie gemaakt voor de uitvoering van CIRKEL VAN HET LEVEN

De uitvoeringen van CIRKEL VAN HET LEVENverwacht begin 2022

Zodra het cultureel centrum de Nieuwe Nobelaer klaar is voor de sloop zullen deze grote kale ruimtes worden klaar gemaakt voor de uitvoeringen van de CIRKEL VAN HET LEVEN.

Het publiek maakt een tocht door heel het gebouw waar in elke ruimte een levens-thema verbeeld wordt. Op verrassende beeldende en creatieve manieren zullen foto’s als projecties worden verwerkt in een samenspel van verschillende kunstvormen zoals muziek, zang, dans, poëzie en belichting.

Muziekgroepen, koren, toneel- en dansgroepen, gilden van Etten en Leur en vele anderen zullen deze tocht door alle tijden vormgeven waarbij het beeld een extra dimensie moeten krijgen.

Door gebruik te maken van het ‘carrouselmodel’ kunnen er meer mensen tegelijk de uitvoering meemaken. Het publiek ( 150 personen per ruimte) loopt naar de volgende zaal en de volgende groep maakt een nieuwe start. Totaal zullen er naar schatting in drie avonden (5 uitvoeringen per avond) 2250 mensen deze tocht kunnen beleven.