B2

Fototentoonstelling Cirkel van het Leven

Een tocht door alle tijden, het verhaal van de mens in al zijn facetten, van geboorte tot dood.

Het project brengt mensen in Etten-Leur en omgeving op alle creatieve raakvlakken samen,
om de verbeelding van de CIRKEL VAN HET LEVEN vorm te geven.

In eerste instantie is er een fotodocument samengesteld over het leven van de mens, geïnspireerd door de fototentoonstelling The Family of Man, uit 1955 van Edward Steichen.

Het was een uitdaging in de vorm van een fotowedstrijd met fotoverenigingen, individuele kunstenaars en/of fotografen, leerlingen van de KSE en het Munnikenheide College in Etten-Leur en omgeving

De foto’s zullen de leidraad worden voor de uitvoering van de CIRKEL VAN HET LEVEN – een tocht door alle tijden.


Opening van de tentoonstelling

Op donderdag 6 juni 2019 werd de grote fototentoonstelling Cirkel van het Leven  geopend in de Nieuwe Nobelaer.

Hier was het indrukwekkende werk van vele fotografen, jong en oud, te zien. De expositie bestaat uit een 21 expositie-panelen met meer dan 400 foto’s die het leven van de mens in beeld brengen.

Foto’s van geboorte tot de dood, gewone foto’s van alledag of mooie momenten zoals bijvoorbeeld de eerste stapjes, het spelen en ontdekken. Liefdesmomenten maar ook verdrietige momenten die we soms vastleggen. Foto’s die laten zien hoe we samen werken en feesten, muziek maken en soms heel eenzaam zijn.

Het verhaal van de mens in al zijn facetten.

Ook de middelbare scholen, KSE en Munnikenheide College in Etten-Leur, zijn binnen het vak Culturele Kunstzinnige Vorming aan de slag met de thema’s van de CIRKEL VAN HET LEVEN. De leerlingen hebben met grote inzet het fotoproject succesvol afgesloten. Er zijn mooie, ontroerende en bijzondere beelden verzameld rondom alle thema’s van het leven. Het fotomateriaal voor de expositie van de leerlingen is door de docenten beoordeeld en geselecteerd in samenwerking met stichting Art2gether.

De selectie en jurering van de vrije inzendingen voor het fotodocument Cirkel van het Leven, is verricht door een commissie bestaande uit:

  • Emily Wiessner – professioneel fotografe

  • Philip Corsius –  docent Media en Cultuurwetenschappen Universiteit Utrecht, schrijver en spreker Storytelling, docent Storytelling Fontys University

  • Wilma Borm-Dekkers – beeldend kunstenaar, docent Beeldende Vorming, artistieke leiding project Cirkel van het Leven.

De fototentoonstelling voor de vrije inzendingen was te zien in de Nieuwe Nobelaer tot 30 augustus 2019.

De leerlingen van de middelbare scholen exposeerden in de Lambertuskerk tijdens de Foto & Kunstroute (8 juni t/m 16 juni 2019) en dit werk te zien was daarna nog lang te zien op de KSE en het Munnikenheide College.

foto expo


THEATER-KUNST UITVOERING bij opening tentoonstellingen  NIEUWE NOBELAER

6 juni 2019          

PANORAMA 1911 2015 TM 2019 Cirkel van het leven 5 opnamen

Indrukwekkende happening bij opening van fototentoonstelling Cirkel van het Leven

Op donderdagavond  6 juni was de officiële opening van de fototentoonstelling Cirkel van het Leven in de Nieuwe Nobelaer.

Het evenementenplein van de Nieuwe Nobelaer was al ver voor acht uur bomvol  met bezoekers.

In de verduisterde hal waar met licht en geluid de tijd werd gesymboliseerd, stond centraal een lichtzuil met foto’s. Dit als baken voor het middelpunt van de CIRKEL

Er werd een levende cirkel gemaakt door meer dan tachtig deelnemers en samen brachten zij het lied Alles is NU. Kinderen, jongeren, zangers en rappers, dansers, muzikanten en gilde gaven samen een prachtige performance weg.

Deze deelnemers kwamen uit diverse groepen uit Etten-Leur zoals;  koor de Kerkzwervers, Cantadonnas, zanggroep ODI, Koorbusiness, kinderkoor de Hartegalen,  kinderen musicalklas, kinderen van basisschool de Vierheemskinderen, dansgroep In10ce, CloveniersGilde Etten, Max Mini, Harmonie Constantia, leerlingen van de KSE en Munnikenheide College

Een aangepaste versie van het lied Alles is Nu van Diggy Dex maakte bij de vele bezoekers echt wat los…

Wacht niet om te vieren

Wacht niet om te vechten

Voor alles wat je waard is

Voor je ‘t weet is het voorbij

Wacht niet om te lachen

Wacht niet om te zeggen

Aan diegenen die je lief zijn

Blijf jij hier bij mij

Wacht niet om te dansen

Wacht niet om te vallen

Wacht niet tot secondes

Overgaan in een minuut

Want alles

Ja, alles

Is nu

Na dit optreden werd de openingshandeling verricht door Hilda Vliegenthart, Peter van Heusden en Barbara Balemans,directie van de Nieuwe Nobelaer, KSE, Munnikenheide College, samen met burgemeester Miranda de Vries

De vele bezoekers konden hierna de fototentoonstellingen bekijken en de avond werd verder opgeluisterd door de schoolband van het Munnikenheide College en optredens van leerlingen van de muziekexamenklas van de KSE.