dodenherdenking EL

Signaal Taptoe Dodenherdenking Etten-Leur 2020

Het Etten-Leurse initiatief om in heel Nederland om 19:58 het Signaal Taptoe te laten klinken als voorbereiding op de twee minuten stilte van Dodenherdenking is aangeslagen.

Het Nationaal Comité 4en5 mei heeft het omarmt en beveelt het landelijk aan. Op vele plaatsen in Nederland zal het signaal te horen zijn. Zo ook in Etten-Leur. 4 mei staan zo’n 30 blazers klaar om verspreid over heel Etten-Leur het Signaal Taptoe te blazen.

Na deze opsteker heeft Etten-Leur een andere uitdaging succesvol opgepakt. Met de motivatie “je bent pas dood als ze je naam niet meer noemen” is een initiatief gestart om dit jaar toch weer alle omgekomen inwoners bij naam te noemen. Onder de noemer van ‘Op 4 mei staan we stil, …met ELkaar’ worden de namen visueel in herinnering gebracht. De beelden van het Signaal Taptoe en de beelden met de namen van inwoners worden daarvoor gecombineerd in een indrukwekkende korte film die maandag 4 mei rond 20:00 voor het eerst te zien zal zijn.

Indrukwekkend zullen bijvoorbeeld de beelden zijn waarmee twee jonge zussen en hun 10 kinderen worden ‘genoemd’. In de meidagen van 1940 kwamen beide vrouwen en hun kinderen, in leeftijd variërend van 3 maanden tot 14 jaar, om het leven bij de gevechten rond Etten-Leur. Hun namen worden in twee losse shots in beeld gebracht door twee moeders die samen met hun jonge kinderen een bord vasthouden met de namen van de omgekomen moeder en haar kinderen. De huiveringwekkende kennis dat hele gezinnen in één klap weggevaagd werden wordt zo indringend duidelijk. Elk van de 79 slachtoffers wordt op deze manier toch weer in herinnering gebracht.

Het Signaal Taptoe zal in heel Etten-Leur klinken. Hiervoor blijven de blazers zo dicht mogelijk bij huis. Op welke locatie ze spelen wordt vooraf alleen aan hen medegedeeld. Zo voorkomen we dat er toch nieuwsgierigen komen kijken. Inwoners worden dus opgeroepen om thuis om 20:00 de twee minuten stilte in acht te nemen. Andere dorpen en steden worden uitgenodigd deel te nemen aan het initiatief. Meer informatie en instructies voor blazers is te vinden op www.nationaaltaptoesignaal.nl

De initiatieven zijn gecombineerde activiteiten van de Oranjestichting Etten-Leur, stichting Art2gether en de initiatiefnemers van de actie ‘Met ELkaar’. De Met ELkaar actie is gestart als een reactie op de eerste schok van de corona-maatregelen. In plaats dat inwoners eenzaam en in somberheid zich door de crisis moeten worstelen, wil de actie de schijnwerper richten op de energie die ontstaat als eenieder in samenwerking met elkaar z’n talenten inzet. Zo komen er ongekende krachten vrij en kan veel van de schok opgevangen worden. Art2gether organiseerde reeds vele multidisciplinaire creatieve kunstuitingen op uiteenlopende locaties in de regio. De Oranjestichting organiseert jaarlijks onder meer de Dodenherdenking. De samenwerking tussen Met ELkaar en de twee stichtingen zorgt ervoor dat creativiteit en organisatievermogen gebundeld worden en dat ondanks de coronacrisis toch een onvergetelijke en stijlvolle herdenking mogelijk is.